Garn från djur

Ull har olika egenskaper, beroende på vilket djur den kommer från.

Fårull ger ett varmt, elastiskt och slitstarkt garn. Garn som är löst spunnet eller ospunnet, som det isländska förgarnet Plötulopi, kan lättare gå av, men det är väldigt lätt att “tvinna ihop” det igen. Plagg stickade i fårull har utmärkta värmeegenskaper, då ullen har en förmåga att absorbera och avlägsna fukt långsamt, vilket ger den utmärkta isolerande egenskaper. Dessa egenskaper gör också att ullen svalkar vid värme. Fårullen har en förmåga att absorbera vatten upp till en tredjedel av sin egen vikt innan det känns fuktigt. Det finns flera olika fårraser som har olika egenskaper på ullen. Merinofåren, till exempel, har en lång och mjuk päls, som gör plaggen otroligt mjuka, medan den isländska ullen ger ett medelgrovt och krusigt garn, som gör att plaggen håller formen bra. Lanolinet (ullfettet) som finns naturligt i ullen gör garnet smutsavvisande och vattenavstötande.

Alpacka, som är ett lamadjur, har en lång och glansig fiber i sin ull, som har naturligt vackra färger som går i beige och brunt, garn från alpackor ger ett mjukt och varmt garn, men som även är svalkande vid värme.

Kashmir kommer från Kashmirgeten och ger ett synnerligen mjukt och elastiskt garn, som ofta blandas upp med fårull, för att bland annat få ett starkare och billigare garn.

Mohair är ett garn som spinns från angoragetens ull och är extremt lätt och varm.  Kid mohair kommer från angoragetens kid (ungar) och är ännu mjukare och tunnare än från de vuxna djurens ull. Man blandar oftast upp mohairullen med fårull eller nylon, för att få ett starkare garn, som håller ihop bättre. Mohairen är varm, lättskött, men något mindre elastisk.

Angora, från angorakaninen har en tendens att fälla på grund av de korta håren, i övrigt är det ett varmt och luddigt garn, som är extremt mjukt. Angoran blandas ofta med andra fibrer, för att lättare kunna spinnas och för att få ner priset.

Silke hör också till djurfibrer, även om det inte är päls eller hår från ett djur, utan kommer från  silkesmasken, som spinner trådar. Mullbärssilke kommer från odlade/uppfödda silkesmaskar, som föds upp på blad från mullbärsträdet. Silke är starkt och isolerar bra, men är inte elastiskt, vilket gör att plaggen ofta töjer sig. Silke blandas ofta för att få ett bättre och billigare garn.

Garn från växtfibrer

Bomull är lättskött, men inte speciellt elastiskt, vilket gör att tunga plagg kan töja sig vid användning. En fördel med bomull är att det inte är allergiframkallande, så att alla kan använda det. Ett merceriserat bomullsgarn har behandlats för att bli jämnare och glansigt, det har även fördelen att inte krympa lika lätt som ett obehandlat bomullsgarn. Bomull absorberar fukt snabbt och torkar fort och ger därmed en kylande effekt.

Garn av syntetfibrer

Polyamid eller Nylon (varunamn för polyamid) är extremt starkt, det är även lätt och elastiskt. Polyamider är känsliga för hetta och plagg stickade med mycket inblandning av polyamid kan lätt tappa formen om det blivit överhettat. Polyamid används ofta i garner lämpliga för att sticka sockar med, för att få bättre hållbarhet.

Allmänna tvättråd

Följ alltid tillverkarens tvättråd som finns på banderollen.

Ull – Handtvätt i ljummet vatten (30°C). Blötlägg, i max 10 minuter (Plötulopi i max 2 min), du ska inte gnugga eller vrida, men du kan försiktigt pressa vätskan genom plagget, använd tvättmedel avsett för ull och skölj sedan noga i ljummet vatten, utan sköljmedel (man kan använda speciellt “ullbalsam”, hårbalsam eller ättika i sköljvattnet). Använd samma temperatur på vattnet, hela tiden. Om det är nödvändigt, kan du centrifugera lätt, för att få bort överflödigt vatten ur plagget. Torka plant, jämna ut plagget och forma det försiktigt. Lägg gärna plagget på en tjock handduk och fluffa till det ibland, så torkar det snabbare.

Eftersom ullen har en unik självrengörande förmåga, kan det ofta räcka med att hänga ut och vädra plaggen, gärna när det är lite fuktigt i luften. Ett annat tips är att hänga upp plagget när man duschar (fukten i rummet gör att ullen “rensar” sig själv).

Bomull – Tvättas i maskin på angiven temperatur, ofta 40 eller 60 grader. Det är viktigt att följa temperaturangivelsen för att inte plagget ska tappa färg och form. Råkar du tvätta i fel temperatur, bör du tvätta om det på en gång i rätt temperatur.

Washing Wool clothes, made in Lopiyarn

Álafoss and Létt-Lopi:
Use only lukewarm water (30°C / 86°F) with Lopi Wool Soap (2 caps in 5L of water).  Soak the garment in the water for about 10 minutes, then wash gently in your hands and follow with rinseing gently and thoroughly in the warm water until water is clear.

Finally add Lopi Wool Conditioner (2 caps in 5L of water) to the clean water and rinse gently again.

Do not rub or wring but gently squeeze the liquid through the garment. Dry flat, smooth the garment out and pull gently into right shape

Plötulopi (unspun wool):
Garments knitted from Plötulopi are washed in the same way as garments knitted from Álafoss Lopi, Bulky Lopi or Létt-Lopi, except when washed for the first time do not pre-soak the garment in the suds. Wash the garment by squeezing the suds through the knitwear then rinse thoroughly in lukewarm water until water is clear.

Always use the same temperature on the water, from the beginning to the end (30°C / 86°F).